5 zseniális óracsoda, ami megváltoztatta azt, ahogyan az órákra tekintünk

Az elmúlt évszázadok rengeteg órát hoztak magukkal. Maradandó és kevésbé maradandó alkotásokat. Összeszedtük azt az 5 órát, ami annak idején teljesen felbolygatta az órapiacot.

Azok a darabok tényleg fontosak voltak, mert mindegyik valami olyat hozott magával, ami egyedülálló volt a megjelenése pillanatában.

Ez az 5 figyelemreméltó darab minden más órát maga mögé utasít, és méltán vívta ki az érdemeit, hogy megemlékezzünk róluk!

1918: Cartier Tank


Ez egy igazi technológiai csoda volt annak idején, de leginkább valami más volt a hozadéka, ami azelőtt egyetlen órának sem volt. Ez pedig az elképesztő formaterv.

Az első évben összesen hat darab készült belőle, tehát igazi ritkaságnak számított. Később olyan népszerűvé vált, hogy a fősodratú órák közé is bekerült, és még híres sztárok is hordták.

Még maga Jackie Kennedy, Grace Kelly is hordta, de a büszke óratulajdonosok között volt a szívek királynője, Diana hercegnő is.

Sokat elárul ennek az órának a varázsáról az is, hogy így, rengeteg idő elteltével is egy igazi óraremek, és ma is hihetetlen eladásokat produkál. Erre szokták mondani, hogy egy igazi örökzöld óralegenda született közel 100 évvel ezelőtt.


1926: Rolex Oyster


A Rolex egyik különleges darabja volt az első órák egyike, mely ténylegesen vízálló volt. Annak idején csodájára jártak, mert senki sem akarta elhinni, hogy tényleg kibírja a vizet. Pedig kibírta... méghozzá nem is akárhogy!

Sőt, nem csak a vizet, de a port és a karcolást is nagyon jól tűrte. A vízálló óra különleges reklámot is kapott, a Rolex ugyanis akváriumokban állította ki a karórát, így az érdeklődők a saját szemükkel is megbizonyosodhattak arról, hogy a Oyster tényleg bírja a vizet.

Ennek a karórának a sikere kellett ahhoz, hogy a Rolex igazi neves, nagy óragyárár nője ki magát.


Jaeger-LeCoultre Reverso


Az elsőre szinte kiejthetetlen nevű óra a világ első sportórájaként vonult be a történelembe. Ennek az volt köszönhető, hogy a tervezők külön gondot fordítottak az óra ergonomikus kialakítására, és arra, hogy extrém helyzetekben is könnyen lehessen használni.

A tervezők számításai végül bejöttek, és az órát csak úgy kapkodták. Az ergonomikus kialakítás mellett a megnyerő külső, a minőségi felépítés, mint az elforgatható tok remekül rátaláltak az óratulajdonosok igényeire. A forgatható tok jól védte az órát bármilyen körülmények között, és megakadályozta az óralap üvegének repedését, karcolódását.

A korabeli lovaspóló mérkőzések egyik ikonikus órájává vált, sokan innen is ismerik.


Rolex Datejust


A Rolex Datejust egy olyan technológiai újítást hordozott magában a megjelenéségben, ami 1945-öt mérföldkővé tette az óratörténelemben.

Ez volt a világ legelső automata szerkezetű órája. Ez már egy kis ablakban az adott napot is képes volt megjeleníteni, ami akkoriban óriási újdonságnak számított, és egy másik szintre emelte az óranézegetés élményét is.

Annyira népszerűvé vált ez az egyszerűnek tűnő, ámde annál zseniálisabb újítás, hogy egy sztenderd lett a későbbiekben, és ma már minden valamire való óra magában foglalja ezt a funkciót.


Omega Speedmaster


Az első óraként tartják számon, ami eljutott az űrbe. Ez pedig egy nem mindennapi érdem, amit egy óra elmondhat magáról. Olyannyira fellőtték a kozmoszba, hogy egyúttal ez az első óra abban a tekintetben is, hogy egy másik égitesten ketyegett.

Az Apollo 13 csapatának életét is megmentette, hiszen ennek köszönhetik, hogy épségben Földet értek a Holdmisszió után.

Nem sok óra mondhatja el magáról, hogy -160 és + 120 Celsius fok között működik hibátlanul, ráadásul maga a NASA hitelesítette.